Základná škola Kudlovská

HUMENNÉ

+421 57 775 20 27

sekretariát

Liptovský Hrádok-Strečno

6

Náš posledný výjazd na hrady v tomto školskom roku sa začal v piatok 26.6. a trval do soboty 27.6.Po dlhšej prestávke kvôli koronavírusu sme si tento výlet užili plnými dúškami.

Už na stanici zavládla super nálada. Vo vlaku sme si spievali , hovorili vtipy a čítali povesť. V Košiciach sme prestúpili na vlak, ktorý nás odviezol do Liptovského Mikuláša. Autobusom sme sa priviezli do Liptovského Hrádku. Cestou ku hradu sme sa pristavili pri chovateľskej stanici holubov. Neďaleko bolo skalné bralo Skalka. Prechádzali sme popri rybníku, odkiaľ bolo vidieť aj hrad Liptovský Hrádok. Zaujímavosťou tohto hradu je, že je spojený s kaštieľom. Hradom nás sprevádzala pani sprievodkyňa, ktorá nám porozprávala veľa zaujímavostí. Podotkla, že hrad vlastní pani Máchová, ktorá ho zrekonštruovala a neustále ho zveľaduje .Načerpali sme veľa nových poznatkov. Pobyt v Hrádku sme zavŕšili chutným obedom a presunuli sme sa vlakom do Strečna.

 Vystúpili sme v Nezbudzkej Lúčke, z ktorej sme sa cez most dostali do Strečna. Tam sme sa ubytovali v penzióne Irenka, ktorý sa nachádzal pod hradom Strečno ,pri rieke Váh , v okolí Malej Fatry. Z terasy sme pozorovali búrku a nádhernú dúhu. Po chutnej večeri nás čakal kvíz, ktorý sme absolvovali netradične-cez aplikáciu Kahoot!

 Ďalší deň po raňajkách nás čakala túra na hrad Strečno. Zdolali sme pár strmých schodov a stredovekú dedinu Paseku. Po príchode na hrad sme absolvovali prehliadku. Z hradnej veže sme mali výborný výhľad na rieku Váh a okolie. Pani sprievodkyňa nám okrem iného porozprávala niekoľko povestí o Žofii Bosniakovej, ktorá bol manželkou Františka Vešeléniho. Počas stavovského povstania sa uchýlila na hrade, kde zomrela. Pochovali ju v krypte, v kaplnke. Jej telo našli po 54 rokoch údajne takmer neporušené. Bola známe tým, že pomáhala chudobným ľuďom, piekla pre nich bosniaky. Po smrti bola uctievaná ako svätica. V r.1729 bola prevezená do kaplnky v Tepličke nad Váhom. O smutnom konci a spálení jej pozostatkov v r.2009 sme všetci počuli. Boli však ľudia, ktorým záležalo, aby sa Žofia vrátila na hrad Strečno a vytvorili kópiu mumifikovaného tela. Tým sa zatraktívnila prehliadka expozície. Na hrade nás zaujala aj studňa hlboká 88m a tiež informácia, že sa tam natáčal  americký film Dračie srdce. Nákup suvenírov na konci prehliadky nesmel chýbať.

Záver nášho pobytu v Strečne patril návšteve novej atrakcie – Rozprávkového lesa. Boli tam rozprávkové bytosti, ktoré spievali a tancovali. Po absolvovaní sme išli ešte na kolotoče, nákupy darčekov. Unavení, ale bohatí o nové zážitky sme sa pobrali domov. Vo vlaku nás čakal ešte kvíz, vyhodnotenie a rozdávanie darčekov, tým najlepším. Výlet na Strečno všetkým vrelo odporúčame. Zase sa potvrdilo, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť!!!

                                                                                      p. uč. Feiglová a žiaci 4.B

Základná škola Kudlovská otvorila svoje brány

1. septembra 1977.  Je to už teda takmer polstoročie, za ten čas tadeto prešli tisícky detí a stovky pedagógov. Nachádza sa v centre mesta pri nádhernom kaštieli a krásnom parku.



Adresa

Základná škola Kudlovská

Kudlovská 11

066 01 Humenné

IČO: 37876741

DIČ: 2021672048

tel.: +421 57 775 2027

mail: admin@zskudhe.edu.sk

 

Linky

© 2022 Všetky práva vyhradené - All rights reserved

Made with ❤ by Adriana

Dni
Hodiny
Minúty
Sekundy

hurry up

15% OFF

On All Tickets

Don’t hesitate and buy tickets today – All tickets are at a special price until 15.08.2021. Hope to see you there :)