Základná škola Kudlovská

HUMENNÉ

+421 57 775 20 27

sekretariát

Nitriansky hrad, Budatínsky hrad

86981691_180186573314773_6439969337666174976_n

Dňa 15.2.2020 skoro ráno sme sa my, Kudlovčatá vybrali na Nitriansky hrad. Zišli sme sa vo vestibule hlavnej železničnej stanice v Humennom. Tam sa začalo naše dobrodružstvo. Museli sme niekoľkokrát prestupovať. Počas cesty sme sa dozvedeli, čím je známe mesto Leopoldov, čo je arborétum a taktiež sme čítali povesť o Nitrianskom hrade. Po príchode do Nitry sme išli hneď na dvojhodinovú prehliadku hradu a zároveň hľadanie pokladu. Videli sme sochu Pribinu, ktorý založil Nitrianske kniežatstvo .Pani sprievodkyňa nám povedala, že nechal postaviť prvý kresťanský kostol na našom území z vďačnosti, že sa jeho chorá manželka Zuzana uzdravila. Spomenula aj múdreho panovníka Rastislava, ktorý pozval zo Solúna dvoch učiteľov sv. Konštantína a Metoda. Tí nám doniesli písmo . Nesmela chýbať zmienka o mocnom panovníkovi Svätoplukovi .Každý si rád vypočul povesť o jeho troch synoch a prútoch. Potom sme si to namierili k soche obra, kováča Corgoňa. Aj jeho príbeh bol pútavý. Bojoval s Turkami a zaujímavým spôsobom nad nimi zvíťazil. Boli sme aj v katedrále sv. Emeráma, tam sme sa oboznámili s architektúrou a štýlmi-románskym, gotickým  barokovým. Vedeli ste, že jedným zo znakov gotického štýlu je lomený oblúk? V katedrále nás uchvátil príbeh o dvoch pustovníkoch sv. Andrejovi a Benediktovi, ktorí pre svoju vieru veľmi trpeli. Na strope boli krásne maľby, ktoré zobrazovali rôzne výjavy .Prechádzali sme okolo kňazského seminára, ktorý nesie meno sv. Gorazda. V budove Veľkého seminára sa nachádzala Diecézna knižnica. Nádherný bol aj mórový stÍp, ktorý mal na vrchu sochu Panny Márie. Bol postavený ako poďakovanie za víťazstvo nad morom. V kazematoch sme videli ľudské kosti. Na nádvorí sme si pozreli hradnú studňu. Keďže bolo krásne slnečné počasie, tak sme mali pekný výhľad na celú Nitru a dokonca aj Maďarsko. Našli sme hľadaný poklad a po prehliadke sme prespali v super penzióne a samozrejme vypracovali testy o Nitrianskom hrade……….

    V nedeľu 16.2.2020  sme vstávali veľmi skoro, aby sme si pozreli krásny Budatínsky hrad. Skvelo sme sa naraňajkovali v penzióne PKO Nitra a vydali sa na vlakovú stanicu. Vlakom sme prišli do Žiliny, kde sme hľadali Budatínsky hrad. Už z diaľky sme videli krásnu vežu, aj keď tento hrad je na rovinke. Pri hrade je sútok riek Kysuce a Váhu, preto sa tento hrad nazýva aj vodný. Okolo hradu je veľký krásny park s mohutnými stromami. Vybrali sme sa na prehliadku hradu, kde sme videli veľa zaujímavých vecí: obrovskú mamutiu kosť, starožitný nábytok alebo obrazy spred stoviek rokov.  Mnoho sme sa aj dozvedeli. K tomuto hradu sa viaže povesť s názvom Zamurovaná hradná pani. My sme mohli vidieť aj výklenok, v ktorom bola zamurovaná. Počas prehliadky sme vyšli na vežu, kde sme zdolali okolo 100 schodov.  Po prehliadke sme si mohli kúpiť aj pár suvenírov. Bola to krásna prehliadka s pekným výkladom  pána sprievodcu.  Vo vlaku na ceste domov sme si napísali krátky testík o Budatínskom  hrade. V Košiciach sme prestúpili na náš posledný vlak na tomto výlete. A o hodinku a pol sme už boli na stanici v Humennom.

Mgr. Iveta Feiglová, Mgr. Anna Daňová

Základná škola Kudlovská otvorila svoje brány

1. septembra 1977.  Je to už teda takmer polstoročie, za ten čas tadeto prešli tisícky detí a stovky pedagógov. Nachádza sa v centre mesta pri nádhernom kaštieli a krásnom parku.



Adresa

Základná škola Kudlovská

Kudlovská 11

066 01 Humenné

IČO: 37876741

DIČ: 2021672048

tel.: +421 57 775 2027

mail: admin@zskudhe.edu.sk

 

Linky

© 2022 Všetky práva vyhradené - All rights reserved

Made with ❤ by Adriana

Days
Hours
Minutes
Seconds

hurry up

15% OFF

On All Tickets

Don’t hesitate and buy tickets today – All tickets are at a special price until 15.08.2021. Hope to see you there :)