Základná škola Kudlovská

HUMENNÉ

+421 57 775 20 27

sekretariát

Po slovenských hradoch vlakom s knihou v ruke pod širákom

OH006

PO SLOVENSKÝCH HRADOCH VLAKOM S KNIHOU V RUKE POD ŠIRÁKOM – nádherný projekt, v rámci ktorého budeme dva roky putovať po Slovensku a objavovať v jedno a dvojdňových výletoch hrady, zámky a zrúcaniny.

Cieľom  projektu je aktívne využiť voľný čas, prepojiť pohybové aktivity s rozvojom  rozumových schopností a hravou formou práce s knihou spopularizovať čítanie. Zároveň chceme týmto spôsobom rozvíjať  aktívne čítanie s porozumením ako zdroj získavania informácií a  viesť  k vzájomnej spolupráci vo dvojiciach alebo malých skupinách.

Základ skupiny  tvoria žiaci 4.b a 7.b  pod vedením Mgr. Ivety Feiglovej a Mgr. Anny Daňovej.  Plánujeme jeden výlet raz v mesiaci.          

A aby sme na ,, klenoty Slovenska“ boli pripravení, pozvali sme si na besedu odborníčku naslovovzatú Ing. Ivetu Rusňákovú  z občianskeho združenia ONTIS, ktorého snahou je oboznámiť verejnosť s historickými pamiatkami a prírodnými krásami Slovenska.

Pani  Rusňáková  nám  pútavo rozprávala, prečo a ako sa hrady stavali, ako sa v nich žilo, ako boli zabezpečené, čo všetko patrilo k hradu a aj to, prečo hrady zanikli. Prezreli sme si tie najznámejšie, spolu si zasúťažili a traja z nás, ktorí dobre tipovali počet sprístupnených hradov na Slovensku, získali knižné publikácie. Mimochodom, je ich 130. Dobre vedieť!

Vyzbrojení novými vedomosťami sme sa  26. októbra 2019 vydali na ORAVU.

1. zastávka Oravský hrad                   

Redaktor: Matúš Lukáč 4.b

   Skoro ráno 26.10.2019  som sa spolu s p. učiteľkami Feiglovou, Daňovou a kamarátmi v rámci nášho krúžku vybral na dvojdňový výlet do Oravského Podzámku. Veľmi som sa tešil na cestu vlakom, ako aj na návštevu Oravského hradu.

   Cesta uplynula pomerne rýchlo. Prestupovali sme dvakrát. Cesta z Košíc do Oravského Podzámku bola veľmi zaujímavá, pretože sme si čítali z knihy Povesti o slovenských hradoch – povesť o Oravskom hrade. Po príchode do Oravského Podzámku sme išli na obed do penziónu Toliar, kde mladší žiaci boli aj ubytovaní. S plnými bruškami a s úsmevom na tvári sme sa išli ubytovať.

Naše nasledujúce  kroky viedli na Oravský hrad, ktorý bol krásny už z diaľky. Privítala nás milá pani sprievodkyňa. Vchádzali sme do krásnych komnát, kde boli obrazy panovníkov, ktorí tam žili. Zaujímavé boli aj vypchaté zvieratá, ako aj brnenia a meče bojovníkov. Páčil sa mi aj výklad o Petrovi Komorovskom a Jurajovi Turzovi. Oravský hrad je bohatý svojou kultúrou i históriou, takže sme si odniesli veľa poznatkov.

Očarení hradom sme veselo kráčali do penziónu, kde sme oddychovali a rozprávali si zážitky. Po večeri sme mali kvíz o znalostiach z knihy a návštevy hradu. Hrali sme aj nočné hry. Po únavnom dni sme sa pobrali k spánku.

Ranné vstávanie bolo veľmi príjemné, chutné raňajky i balíček nás potešili na dlhú cestu späť. Po raňajkách sme išli do kostolíka a potom do múzea kočiarov. Videli sme veľa kočiarov i figurín, oblečených v dobových kostýmoch. Najviac nás zaujali kočiare pohrebný a  kočiar Mylord. Ten sa tešil veľkej obľube vďaka pohodliu, ktoré poskytoval pri cestovaní. Veľkou výhodou bola kožená sklápacia strecha.

Po prehliadke nás čakala cesta domov. Na vlakovej stanici v Kraľovanoch sme si vyhodnotili kvíz. Tento výlet bol nezabudnuteľný a už teraz sa teším na ďalší.

Základná škola Kudlovská otvorila svoje brány

1. septembra 1977.  Je to už teda takmer polstoročie, za ten čas tadeto prešli tisícky detí a stovky pedagógov. Nachádza sa v centre mesta pri nádhernom kaštieli a krásnom parku.



Adresa

Základná škola Kudlovská

Kudlovská 11

066 01 Humenné

IČO: 37876741

DIČ: 2021672048

tel.: +421 57 775 2027

mail: admin@zskudhe.edu.sk

 

Linky

© 2022 Všetky práva vyhradené - All rights reserved

Made with ❤ by Adriana

Dni
Hodiny
Minúty
Sekundy

hurry up

15% OFF

On All Tickets

Don’t hesitate and buy tickets today – All tickets are at a special price until 15.08.2021. Hope to see you there :)