Základná škola Kudlovská

HUMENNÉ

+421 57 775 20 27

sekretariát

Z lavice do terénu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

29.mája sme sa (žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka) vybrali na exkurziu do opálových baní a múzea soli.

Ložiská vzácneho opálu na Dubníku sú svetový unikát. Súčasná ťažba opálu v Austrálii je porovnateľná s ťažbou opálu na Dubníku pred 150 rokmi. Až do 19. storočia boli Slanské vrchy jediným známym ložiskom opálu vo svete. Dodnes si náš opál zachoval svoju výnimočnú hru farieb. Kedysi bol práve opál považovaný za drahokam drahokamov, lebo v sebe ukrýva vďaka opalizácii zeleň smaragdu, červeň rubína, modrastú farbu zafíra, ale často aj bezfarebnosť diamantu.

V Solivare bolo pre nás zaujímavé sledovať priebeh ťažby najprv kamennej soli, neskôr (po zaliatí vodou) soľanky. Soľanka sa vyťahovala vo veľkých 5-7 hektolitrových kožených mechoch a potom bola odvádzaná odtokovým žľabom z budovy gápľa do zásobníkov, odkiaľ putovala do varní. Gápeľ (ťažné zariadenie) bol až do roku 1894 ťahaný konskými záprahmi. V tomto roku boli záprahy nahradené elektrickým motorom, napájaným prúdom z elektrárne, ktorá sa nachádzala priamo v areáli solivaru. V roku 1929 bolo pokusne zavedené čerpadlo, ale to sa veľmi neosvedčilo, preto sa opäť začalo s ťažbou vratkom pomocou tradičných kožených mechov. Ťažba soľanky pomocou gápľa nad šachtou Leopold pokračovala až do konca 60. rokov 20. storočia. Gápeľ, zásobníky soľanky, varňa soli František, sklad soli, klopačka a ďalšie objekty tvoria ojedinelý historicko-technický areál, jedinečný v Európe, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku.

Exkurzia bola zaujímavá a poučná, sme veľmi radi, že sme sa jej mohli zúčastniť a dozvedieť sa niečo nové.

                                                      Boris Barica, Barbora Strížencová VIII.A

Základná škola Kudlovská otvorila svoje brány

1. septembra 1977.  Je to už teda takmer polstoročie, za ten čas tadeto prešli tisícky detí a stovky pedagógov. Nachádza sa v centre mesta pri nádhernom kaštieli a krásnom parku.



Adresa

Základná škola Kudlovská

Kudlovská 11

066 01 Humenné

IČO: 37876741

DIČ: 2021672048

tel.: +421 57 775 2027

mail: admin@zskudhe.edu.sk

 

Linky

© 2022 Všetky práva vyhradené - All rights reserved

Made with ❤ by Adriana

Days
Hours
Minutes
Seconds

hurry up

15% OFF

On All Tickets

Don’t hesitate and buy tickets today – All tickets are at a special price until 15.08.2021. Hope to see you there :)