Základná škola Kudlovská

HUMENNÉ

+421 57 775 20 27

sekretariát

Putovanie vianočnou Bratislavou a Viedňou

IMG_4403

Stalo sa tradíciou, že kudlovskí deviataci sa o Národnej rade SR učia nielen z učebnice, ale aj zážitkovo. A to tak, že nočným vlakom cestujú do Bratislavy a na druhý deň absolvujú exkurziu v slovenskom parlamente.  

Vo štvrtok 13.decembra 2018 sa 25 deviatakov spolu s pani učiteľkou Daňovou a  pani učiteľkou Pošikovou vybralo na  takýto náučný výlet do hlavného mesta Slovenska. A nielen tam…..

   Nabalení dobrotami, ale aj výbornou náladou sme sa stretli na vlakovej stanici a plní očakávania vyrazili na dlhú cestu vlakom. Prechádzku rannou Bratislavou na hrad Devín sme niektorí potrebovali ako soľ, pretože prebdená noc vo vlaku poniektorým dala poriadne zabrať. Na vlastné oči sme videli miesta, ktoré sú   ospevované štúrovcami a to hrad Devín i sútok Dunaja a Moravy.

   Piatkové  putovanie vianočnou Bratislavou pokračovalo exkurziou v RTVS. Navštívili sme najväčšie štúdio v celej strednej Európe, v ktorom  sa práve v teň deň nakrúcali dve časti známej vedomostnej súťaže Čo ja viem. Mohli sme si vyskúšať úlohy moderátora, hostí, ale aj súťažiacich. Milá sprievodkyňa nám ukázala priestory, odkiaľ sa vysielajú rôzne programy ako Dámsky klub, Televízne a Športové noviny, O päť minút dvanásť a pútavo nám rozprávala historky zo života televízie. Mohli sme si prezrieť historické kostýmy v jednom z archívov televízie. Po príjemnej exkurzii sme sa vydali  za hlavným cieľom našej cesty –  NR SR.

   O jedenástej sme prešli kontrolou pri vstupe do parlamentu, po ktorej nasledovala prehliadka priestorov s bohatým výkladom. Šikovný stážista prevetral naše vedomosti nielen z občianskej náuky, ale aj z literatúry a dejepisu. A my sme bolo hrdí, že sme v skúške obstáli. Nasledovalo spoločné fotenie, poďakovanie a my sme plní dojmov odchádzali z pôdy nášho parlamentu.

   No naše putovanie malo pokračovanie. Po zážitku v NR SR sme sa vybrali na dlho očakávanú  cestu do Viedne. Najskôr sme sa zastavili na dobrom obede v Slovak pube na Obchodnej ulici. Odtiaľ naša cesta viedla  už do Viedne. Naším prvým cieľom bolo veľkolepé technické múzeum, v ktorom sme sa dozvedeli veľa nielen o moderných vynálezoch, ale aj o tých starších. Na štyroch poschodiach sa rozprestieralo množstvo exponátov, ktorých sme sa mohli dotýkať a prakticky ich vyskúšať. Ak by sme aspoň niektoré z týchto pomôcok mali u nás v škole, fyzika by sa nám učila oveľa ľahšie. Toto technické múzeum bolo pre všetkých príjemným prekvapením. Neďaleko múzea sa rozprestiera nádherný zámok Schönbrunn a my sme tam prišli pešo v čase, keď sa začínalo stmievať. Nádherne vianočne vyzdobený a vysvietený zámok bol pastvou pre oči všetkých návštevníkov. Pri vstupe nás privítala živá zlatá socha Mozarta, na nádvorí zámku hrala príjemná hudba a stánky s vianočným tovarom dotvárali príjemnú vianočnú atmosféru. Fotoaparáty a mobily boli nepretržite v prevádzke, priniesli sme si množstvo krásnych fotiek. Viedeň je nádherné mesto, v ktorom sa oplatí vidieť aj Dóm svätého Štefana a my sme v piatok večer híkali nad jeho majestátnosťou.    

   Náš výlet vo Viedni sme ukončili  na Radničnom námestí, na známych vianočných trhoch, kde sme si užili a vychutnali  úžasnú atmosféru, kúpili darčeky na Vianoce a vypili známy (detský) punč a odniesli si povestný pohár ako krásny suvenír. Na tomto skvelom výlete sme si tiež prevetrali znalosti z anglického a niektorí aj z nemeckého jazyka.

O desiatej večer nás autobus doviezol na bratislavskú stanicu a nočným vlakom sme riadne unavení, no s batohom plným krásnych zážitkov a nezabudnuteľných spomienok vyrazili domov. Fotografie nájdete v galérii.

                                                                                                deviataci +p.uč.Daňová

Základná škola Kudlovská otvorila svoje brány

1. septembra 1977.  Je to už teda takmer polstoročie, za ten čas tadeto prešli tisícky detí a stovky pedagógov. Nachádza sa v centre mesta pri nádhernom kaštieli a krásnom parku.



Adresa

Základná škola Kudlovská

Kudlovská 11

066 01 Humenné

IČO: 37876741

DIČ: 2021672048

tel.: +421 57 775 2027

mail: admin@zskudhe.edu.sk

 

Linky

© 2022 Všetky práva vyhradené - All rights reserved

Made with ❤ by Adriana

Dni
Hodiny
Minúty
Sekundy

hurry up

15% OFF

On All Tickets

Don’t hesitate and buy tickets today – All tickets are at a special price until 15.08.2021. Hope to see you there :)