Základná škola Kudlovská

HUMENNÉ

+421 57 775 20 27

sekretariát

Remeslo má zlaté dno …

20181003_110223

    Vihorlatské múzeum v Humennom dňa 3.10 2018 usporiadalo tvorivé dielne pod názvom Deň remesiel. Neubehol ani týždeň a žiaci 3.B triedy opäť navštívili skanzen, pretože program bol veľmi lákavý: Prednáška na tému Zbojníci z vlčích hôr, Edukačné aktivity pre deti a Ukážky tradičných remesiel.

       Žiakov na úvod zaujalo rozprávanie o zbojníckom kapitánovi Fedorovi Hlavatom, ktorý pochádzal z Ruskej Volovej a viedol družinu zbojníkov v okolí Humenného a iných blízkych miest. Napísal výhražný list mestu Bardejov, pretože dali povešať členov jeho družiny. Ako skončil samotný Fedor nie je veľmi známe. Súčasťou prednášky bolo vyplňovanie osemsmerovky .V labyrinte  žiaci pomohli nájsť Andrejovi Savkovi stratený poklad. Samozrejme nechýbali ani super ceny ako hry, odznaky, pohľadnice. Po týchto aktivitách nasledovala prehliadka remesiel. Prvou bola ukážka maľby  na sklo, pri ktorej sa vytvára obraz na sklenenú tabuľku pomocou obrázka. Potom sa žiaci presunuli ku tkaniu na krosnách. Tu mali možnosť vidieť ako sa kedysi tkali textilné látky. Neskôr si vyskúšali výrobu vecí z plste-srdiečko, štvorlístok a to pomocou formičky a ihly. V areáli skanzenu bol aj stánok rezbára, kde bola možnosť kúpy malých drevených predmetov. Kto nekupoval, obdivoval  nádherné výrobky. V domčekoch dievčatá najviac zaujala ukážka paličkovania. Výsledkom tejto ručnej práce je čipka rôznych tvar, z rôznych regiónov. Chlapcov zasa zaujalo kováčstvo .Majster kováč pomocou ohňa a sily sprostredkoval jedinečnú ukážku. Chlapci-kováči duli mechy, kuli podkovy, zážili to,na čo sa tak skoro nezabúda. Toto remeslo má na Slovensku dlhú tradíciu a patrí medzi najstaršie. Na záver sa pekne za všetko poďakovali, lebo sa hovorí, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť.

Cestou do školy si rozprávali zážitky a rozmýšľali ako napíšu slohovú prácu o tom, čo všetko mali možnosť vidieť. Pani učiteľke sľúbili, že sa tak zapoja do súťaže Cestopis z kraja kultúrnych pamiatok a možno vyhrajú nejaké super ceny.

  Mgr.I.Feiglová

 

Základná škola Kudlovská otvorila svoje brány

1. septembra 1977.  Je to už teda takmer polstoročie, za ten čas tadeto prešli tisícky detí a stovky pedagógov. Nachádza sa v centre mesta pri nádhernom kaštieli a krásnom parku.



Adresa

Základná škola Kudlovská

Kudlovská 11

066 01 Humenné

IČO: 37876741

DIČ: 2021672048

tel.: +421 57 775 2027

mail: admin@zskudhe.edu.sk

 

Linky

© 2022 Všetky práva vyhradené - All rights reserved

Made with ❤ by Adriana

Dni
Hodiny
Minúty
Sekundy

hurry up

15% OFF

On All Tickets

Don’t hesitate and buy tickets today – All tickets are at a special price until 15.08.2021. Hope to see you there :)