Základná škola Kudlovská

HUMENNÉ

+421 57 775 20 27

sekretariát

Deň zdravej výživy

????????????????????????????????????

Svetový deň zdravej výživy si každoročne pripomíname 16. októbra, pretože, výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen krytie základných potrieb energie a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, a často aj s pocitom uspokojenia. Aj na našej škole sme 16. októbra oslávili Deň zdravej výživy. Základnou myšlienkou tohto dňa je pripomenúť si, že zdravá výživa predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti, oboznámiť sa s množstvom rozmanitého ovocia a zeleniny, ochutnať jedlá i nápoje pripravené rôznymi spôsobmi. Lekári i odborníci na zdravú výživu zdôrazňujú, že zdravá strava je v dnešnej dobe veľmi dôležitá pre telesný aj duševný vývin detí. Povzbudzuje nervový systém, minerálmi a vitamínmi posilňuje organizmus.

Vedieť sa orientovať v záplave potravín zabalených do lákavých obalov, rozumne odolať reklame, ktorá ponúka „superzdravé a výživné“ sladkosti je dnes oveľa ťažšie ako pred mnohými rokmi, kedy bol výber potravín oveľa jednoduchší.  A práve správna výživa od útleho veku zohráva významnú úlohu v prevencii vzniku rôznych poškodení zdravia, prejavujúcich sa často až v dospelosti. Pri tejto príležitosti pre nás učitelia pripravili zaujímavé aktivity. A pani kuchárky chutné jedlá.

Deň zdravej výživy sme odštartovali pod taktovkami triednych učiteliek. Spoločnými silami sme vyrábali kreatívne desiatove taniere plné vitamínov,  zaujímavé plagáty plné informácii o zdravej výžive, či koše plné ovocia a zeleniny a dokonca aj „vitamínovú bombu“ v tvare torty.

Žiaci 1.a 2. stupňa oslávili tento deň veselými aktivitami, ktoré pre nich pripravili pani učiteľky. Po rozhovoroch o význame a dôležitosti zdravej výživy pre naše zdravie   sa všetci pustili s vervou do práce v jednotlivých triedach. Boli pripravené rôzne zaujímavé súťaže, žiaci plnili úlohy plné zábavy i poučenia. Prváčikovia  vytvárali slová na jabĺčkové slabiky, skladali jabĺčkovú abecedu, a popri tom tvorili nádherné dielka.

Spod rúk šikovných žiakov vychádzali takmer dokonalé výtvarné diela, vznikali zaujímavé úvahy či komentáre k zdravej výžive. Svetový deň zdravej výživy sme si pripomenuli výstavkou a ochutnávkou jedál, zdravo sme si zamaškrtili na ovocí a zelenine, chutných pomazánkach, plnených pirohoch, či fantastických zemiakových lokšiach a nechýbali ani zdravé koláčiky. A bolo sa veru na čo pozerať aj čo uchutnávať!  Domáce koláčiky pripravené zo zdravých surovín potešili naše oči a lákali k zahryznutiu. To všetko pre nás pripravili pani kuchárky a samozrejme ruku k dielu priložili aj žiaci druhého stupňa.

S veľkou radosťou sme na našej škole privítali aj deti z materských škôl, ktoré si mohli „pozavárať“ svoje vlastnoručne nastrihané a vyfarbené ovocie, či zeleninu. Svoje nádherné dielka si mohli spolu so svojimi učiteľkami odniesť do svojích materských škôl. Za svoju aktivitu boli samozrejme odmenené chutnými dobrotkami zo školskej jedálne. Veríme, že sa domov vrátili obohatené o množstvo nových zážitkov, o ktoré sa mohli podeliť aj so svojími rodičmi.

Poďakovanie patrí všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a spravili nám deň krajším, zaujímavejším a  chutnejším. Viac v našej galérii.

A že sa v článku často opakuje slovo ZDRAVÝ? Veď sme si predsa pripomenuli SVETOVÝ DEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY… 

Mgr. Marcela Lattová

 

Základná škola Kudlovská otvorila svoje brány

1. septembra 1977.  Je to už teda takmer polstoročie, za ten čas tadeto prešli tisícky detí a stovky pedagógov. Nachádza sa v centre mesta pri nádhernom kaštieli a krásnom parku.



Adresa

Základná škola Kudlovská

Kudlovská 11

066 01 Humenné

IČO: 37876741

DIČ: 2021672048

tel.: +421 57 775 2027

mail: admin@zskudhe.edu.sk

 

Linky

© 2022 Všetky práva vyhradené - All rights reserved

Made with ❤ by Adriana

Dni
Hodiny
Minúty
Sekundy

hurry up

15% OFF

On All Tickets

Don’t hesitate and buy tickets today – All tickets are at a special price until 15.08.2021. Hope to see you there :)